رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم یکی از رنگ های رایج در صنایع شیمیایی و نیروگاه ها است که در مقابله ایجاد آسیب های فیزیکی از طریق حرارت استفاده می شود. این نوع رنگ ها می توانند براساس فرمولاسیونی که دارند، در سه درجه بندی 250، 400 یا 650 درجه سانتی گراد تولید و استفاده شوند.
رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم
در ابتدا لازم است راجع به اینکه رنگ نسوز چیست مقدمه ای را بیان کنیم. یکی از این نوع پوشش ها، رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم است که به عنوان رنگ مقاوم به حرارت بالا هم شناخته می شود.
رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم در محافظت طولانی مدت از تجهیزاتی که در معرض حرارت قرار دارند، کاربردی است. مکانیزم خشک شدن در آن از طریق تبخیر حلال و پخت در کوره است و می تواند در کمتر از یک ساعت به صورت سطحی خشک شود. خشک شدن کامل آن با در نظر گرفتن دمای 250 درجه سانتی گراد، در عرض 30 دقیقه انجام می شود.
استفاده از پوشش های محافظتی در قالب رنگ برای جلوگیری از آسیب زدن حرارت بالا می تواند در صنایعی همچون گاز، نفت، پتروشیمی، نیروگاه ها و مراکز تولیدی استفاده شود. به عنوان مثال می توان در مشاغلی که با کوره پزی، دودکش ها، قطعات موتور، لوله کشی، ایزوگام و غیره همراه است، از آن استفاده کرد. رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم می تواند برای پوشش های حفاظتی در کانال های فلزی، بویلرها، لوله های اگزوز به کار رفته و تا دمای 650 درجه مقاومت داشته باشد. موارد کاربردی دیگر این نوع رنگ های نسوز در ساخت وسایل مختلف از موتورهای هواپیما گرفته تا برخی وسایل استفاده شده در خانه مانند فیلترها، گرم کننده ها کاربرد دارد.
از سوی دیگر استفاده از این رنگ در سازه های ساختمانی نیز استفاده می شود که دلیل آن را جلوتر بیان می کنیم.
ویژگی ها و مشخصات رنگ نسوز
ویژگی ها و مشخصاتی که می توان برای رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم بیان کرد، شامل موارد مختلفی می شود که عبارتند از:
مقاومت حرارتی: استفاده از رنگ های نسوز سیلیکون آلومینیومی می تواند در دماهای مختلف مانند 250 – 400 تا 650 درجه سانتی گراد مورد استفاده قرار گرفته و برحسب خالص بودن رزین های سیلیکونی آن، مقاومت حرارتی بیشتری داشته باشد.
دافع آب: رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم دارای خاصیت ضد نفوذ در برابر مایعاتی از جمله مواد شیمیایی، اسید ها و نمک های رقیق کاربرد است. شما می توانید از این پوشش برای ایجاد یک عایق مناسب در مقابل هوا، آب، تشعشعات ماورا بنفش که از خورشید ساطع می شود، استفاده کنید.
استفاده از این نوع رنگ های نسوز به علت ویژگی های دیگری که دارد از جمله آب گریزی و نیز چرک پذیری کمتر، می تواند در زیبایی ساختمان استفاده شود و برخلاف مصالح آجری یا سیمانی در ساختمان ها، در اثر عوامل محیطی دچار رنگ پریدگی و نیز تغییر در زیبایی نمیشود.
رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم برای چه سطوحی استفاده میشود؟
به طور معمول رنگ نسوز سیلیکون آلومینیوم می تواند بر روی سطوحی که از جنس آلومینیوم است، چسبندگی خوبی داشته باشد. از سوی دیگر اما استفاده از آن در سطوحی که زینک (روی) و یا مس ضعیفی دارد، مناسب نیست و لازم است از پرایمر زینک در آن استفاده گردد.
نمونه هایی از این کاربردها را میتوانید در تصویر زیر نیز مشاهده کنید. همچنین به واسطه مقاومت آن در برابر حلال های شیمیایی، شما می توانید از آن برای سطوحی که در محیط های اسیدی و قلیایی قرار دارند نیز استفاده کنید. در این حالت رنگ نقره ای آن که به علت وجود پیگمنت های آلومینیومی است، دچار تغییر نمی شود.
نحوه اعمال رنگ نسوز بر روی سطح
در این پروسه لازم است برای لایه بندی فاصله زمانی را رعایت نمایید. حال بایستی براساس آنکه دستگاه پاشش شما چگونه است، برای ایجاد یک ویسکوزیته مناسب، آن را با تینر مخلوط نمایید. حال کافیست به مدت 10 یا 15 دقیقه، این ترکیب را در کوره ای با دمای 150 درجه سانتی گراد قرار دهید. شما می توانید از درصدهای زیر برای رقیق در دمای 25 درجه سانتی گراد استفاده نمایید:
- قلم مو و نیز غلطک با درصد های صفر تا 5.
- اسپری بدون هوا با درصدهای 0 تا 10.
- اسپری هوا با درصدهای 10 تا 20.
پیشنهاد می شود برای رنگ آمیزی، از تجهیزات مناسب از جمله اسپری بدون هوا با قطر نازل 013/0 تا 015/0 اینچ استفاده کنید. همچنین می توانید از قلمو و غلطکی یا اسپری هوا با قطر نازل 1.5 – 2 میلی متر و نیز فشار 3-5 اتمسفر استفاده کنید.
جمع بندی